Het verloop van het inschrijfproces

29 april 2022

Wanneer je na lang zoeken eindelijk het perfecte nieuwbouwhuis hebt gevonden, is het tijd om je interesse kenbaar te maken aan de verkopende partij. Dit doe je door jezelf in te schrijven op het project. Hoe verloopt zo'n inschrijfprocedure?

Toon je interesse
Zodra je een nieuwbouwproject hebt gevonden dat aan al jouw wensen voldoet, is het tijd om kenbaar te maken dat je interesse hebt in het project. Dit kan je doen door je in te schrijven als geïnteresseerde voor het project. Je laat dan je gegevens achter en eventueel al de type woning of fase die jouw voorkeur heeft. Je ontvangt dan vaak de nieuwsbrief van het project, zodat je al het laatste nieuws als eerste ontvangt, zoals de start van de verkoop. Ook gebruikt de makelaar/ontwikkelaar deze gegevens om eventueel contact op te nemen met jou.

Schrijf je in op een bouwnummer
Zodra je jouw belangstelling hebt getoond, is het tijd om dieper in het project te duiken en te kijken welke bouwnummers jou aanspreken. Over het algemeen zit er een limiet aan het aantal bouwnummers waarop je je kan inschrijven. Ook wordt in deze fase vaak gevraagd naar het papierwerk waaruit blijkt dat je de aankoop rond kunt krijgen. Zodra je wordt ingeloot of de woning hebt toegewezen gekregen, staat er namens jou een optie op de woning. Hierdoor heb jij het eerste recht van koop of huur. 

Het optiegesprek
Indien je na de inloting of toewijzing nog vragen hebt, is het vaak mogelijk een optiegesprek in te plannen. In dit gesprek is het mogelijk om bijvoorbeeld meer- en minderwerk en de mogelijkheden voor oplevering te bespreken en om je vragen te stellen. Na dit gesprek maak je de keuze om het nieuwbouwhuis te kopen of te huren. Het gesprek is overigens niet verplicht; ook zonder optiegesprek kan je akkoord gaan met het kopen of huren van een nieuwbouwhuis. 

Verzilver je optie
Ben je eruit en weet je het zeker? Dan is het tijd om je optie te verzilveren. Nu zal de makelaar beginnen met het opstellen van het voorlopige koop- of huurcontract. Gefeliciteerd met je nieuwe woning!

Uitgeloot?
Ben je uitgeloot? Schrijf je dan snel in voor de reservelijst! Er kan altijd iemand afzien van zijn of haar optie, of de financiering niet rond krijgen. Dan is de volgende op de reservelijst degene die een optie krijgt aangeboden tot koop of huur van het nieuwbouwhuis.