Het verloop van een kijk- en inmeetdag

28 maart 2022

Na het tekenen van het koopcontract is het aftellen begonnen. Tijdens de kijk- en inmeetdag zie je de voortgang van de bouw en kun je de maten van ruimtes achterhalen, zodat je alvast over de inrichting van je woning kunt gaan nadenken. Hoe verloopt zo'n dag precies?

Vanuit de aannemer worden bij nieuwbouwprojecten vaak kijk- en inmeetdagen georganiseerd, om zo je eigen nieuwbouwproject tot in de puntjes te kunnen volgen en je te voorbereiden op de oplevering.

Wat is een kijk- en inmeetdag?
Om ervoor te zorgen dat bouwvakkers veilig kunnen werken en bezoekers veilig de bouwplaats kunnen bezoeken, worden er kijk- en inmeetdagen georganiseerd. Deze dagen zijn bedoeld om bezoekers de mogelijkheid te geven om veilig de voortgang van hun nieuwbouwhuis te volgen. Op inmeetdagen mag je (eigen) leveranciers meenemen, zodat bijvoorbeeld de vloer alvast ingemeten kan worden en de kozijnen op maat gemaakt kunnen worden.

Wanneer worden deze dagen gehouden?
Inmeetdagen vinden meestal tegen het einde van de bouw plaats, als de oplevering in zicht is. Het moment dat deze dagen plaatsvinden, verschilt per project en wordt bepaald door de aannemer. Kijkdagen komen bij sommige projecten 1 keer per maand voor, bij andere projecten is het 1 keer per twee maanden.

Hoe kan je je goed voorbereiden?
Naast je enthousiasme over het eindelijk zien van jouw aanstaande woning, is ene kijk- en inmeetdag ook de perfecte gelegenheid om een aantal onderdelen te controleren. Neem vooral een camera of mobiele telefoon mee om foto's en fimpjes te maken. Maak dan niet alleen foto's van het uiterlijk, maar zet ook gebreken, onjuistheden en het bouwverloop op de foto. Hierdoor kan je gemakkelijk ingrijpen voordat de bouw te ver gevorderd is en kan je later op bepaalde foto's terugvallen.

Belangrijk is om op de kijk- en inmeetdag te letten op de meer- en minderlijst. Alles over deze lijst vind je in ons artikel over de meer- en minderwerk. Indien je na het eerste ontwerp nog wijzigingen hebt aangebracht, bekijk dan of deze ook doorgevoerd worden, zoals extra stopcontacten en de plek van lampknoppen. Kijk ook of jouw (nieuwe) meubelstukken op de gewenste plek passen en kijk naar de lichtinval op verschillende plekken. Zo kan je een lichtplan maken en de kleur op de muur bepalen. 

Het is tijdens kijk en -inmeetdagen niet nodig om een bouwkundige mee te nemen, aangezien de woning op dat moment nog niet helemaal klaar is. Tijdens de oplevering is dit wel aan te raden.