Help: wat voor soort kerstboom moet ik in huis halen?!

30 november 2021

Terwijl de Sint nog stilletjes over de daken loopt is de gemiddelde Nederlander stiekem al volop bezig met kerst. Want als je aan kerst denkt, dan denk je aan lampjes, kransen en kaarsjes… En natuurlijk de kerstboom! Voor welke soort ga jij dit jaar?

De keuze aan kerstbomen is groter dan je denkt en iedere dennenboom heeft zo zijn voordelen en nadelen. We sommen kort de verschillende soorten op en geven de voordelen en nadelen per boom. Dat maakt jouw keuze wat makkelijker!

1. Nordmann
De bekendste (en meest verkochte) kerstboom is uiteraard de Nordmann. Dat komt ook door de voordelen dan de Nordmann; de boom heeft volle, donkergroene, dikke, glanzende naalden die bijna niet prikken. Ook verliest de Nordmann deze naalden nauwelijks en mensen met allergieën hebben doorgaans het minste last van allergieën bij de Nordmann. Door deze lijst aan voordelen is de Nordmann over het algemeen wat duurder dan andere bomen.

2. Fijnspar
De fijnspar is van oudsher de traditionele kerstboom. De boom staat bekend om haar heerlijke dennengeur en brede takken. De takken van de fijnspar zitten dicht op elkaar waardoor het een volle boom is, waaraan versiering mooi opgehangen kan worden. Daarentegen laat de fijnspar sneller zijn prikkende, diepgroene naalden vallen. Ben jij dus iemand die het liefst de kerstboom aan het begin van november al optuigt; houdt er dan rekening mee dat je bij de fijnspar veel naalden moet gaan opvegen.

3. Blauwspar
De blauwspar heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een wat meer blauwgrijze gloed en heeft minder last van naalduitval dan de fijnspar. Wat de naam niet doet vermoeden, is dat de blauwspar eigenlijk een dennenboom is, geen spar. Wat deze boom gemeen heeft met de fijnspar is de heerlijke dennengeur en de prikkende naalden. De blauwspar heeft haar takken in een soort etages, waardoor versieren heel makkelijk gaat en de boom een mooie sfeer geeft.

4. Servische spar
De Servische spar is een slanke, compacte boom met een grijsgroene kleur. Ook deze boom heeft de heerlijke dennengeur bij zich en verliest hij zijn naalden minder snel. Het is dan ook eigenlijk geen spar maar een den. Doordat deze boom slank is, groeit deze wel sierlijk. Als je dus weinig ruimte thuis hebt, ga dan voor de Servische spar!

5. Japanse zilverspar
De Japanse zilverspar is een volle, donkergroene boom die licht geurend is en nauwelijks naalden verliest. De korte takken groeien in kransen rond de stam en deze boom prikt amper, waardoor hij ideaal is voor families. Ook is de boom wat kleiner van soort en de geur komt alleen vrij bij aanraking.