Eeuwigdurende erfpacht: wel of niet overstappen?

23 mei 2019

Sinds enige tijd is er in Amsterdam sprake van een nieuwe vorm van erfpacht: de 'eeuwigdurende erfpacht'. Dit jaar biedt de Gemeente Amsterdam extra gunstige voorwaarden voor huiseigenaren die voor 1 januari 2020 een verzoek indienen om over te stappen naar deze erfpachtvorm. 

Bij eeuwigdurende erfpacht worden de erfpachtkosten nog maar één keer bepaald. Bij deze vorm van erfpacht wordt er dus niet elke 50 of 75 jaar opnieuw gekeken naar de actuele grondwaarde om daar de erfpachtkosten op aan te passen. In plaats daarvan sluit je bij eeuwigdurende erfpacht een tijdvak voor altijd af. Dit geeft huizenbezitters met een woning of appartement op erfpachtgrond meer zekerheid over hun erfpachtkosten.

Of de eeuwigdurende erfpacht gunstig is, verschilt per situatie. Voor erfpachters met een eigen woning en voor particuliere verhuurders kan het in ieder geval aantrekkelijk zijn om dit jaar een overstapverzoek in te dienen. Voor alle huiseigenaren die voor 1 januari 2020 een aanvraag indienen om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht, gelden de volgende voorwaarden:

    • De kosten van de toekomstige erfpacht worden bepaald op basis van de WOZ-waarde met 
      peildatum 2014 of 2015.
    • Er geldt een overstapkorting die tijdelijk is verhoogd van 25 naar 35%.

Vanaf 1 januari 2020 is het nog steeds mogelijk om over te stappen, maar dan tegen andere voorwaarden. Deze zijn in de huidige marktomstandigheden minder gunstig.

Koop je nu nieuwbouw in Amsterdam? Omdat de voorbereiding van een nieuwbouwproject meerdere jaren duurt, kan een nieuwbouwwoning die je in 2019  koopt toch nog onder het oude erfpachtstelsel vallen. Ook dan kan het lonen een aanvraag voor overstap in te dienen.

Benieuwd of overstappen voordelig is voor jou? De makelaars die bij NieuwWonen Amsterdam zijn aangesloten, helpen je graag.