Een nieuwbouwwoning op maat: meer- en minderwerk

05 augustus 2019

Om je ideale nieuwbouwwoning nóg beter op jouw wensen aan te laten sluiten, kun je vaak aanpassingen doen aan de basiswoning. Dit wordt ook wel meer- en minderwerk genoemd. Maar wat valt nu onder welke categorie?

Meerwerk omvat, zoals de naam al zegt, al het extra's dat niet bij de standaard uitvoering van de nieuwbouwwoning is inbegrepen. Bij minderwerk kies je er daarentegen voor om bepaalde werkzaamheden niet uit te voeren. In de meeste gevallen krijg je dan je geld terug. 

Heb je interesse in meerwerk? Kijk dan eerst goed wat er onder de standaard uitvoering van de woning valt. Dit staat in de technische omschrijving, de afwerkstaat, de verkooptekeningen en overige documenten die bij de koop-/aannemingsovereenkomst horen. Alles wat hier niet in staat, maar wel gewenst is, valt onder de noemer meerwerk. Alles wat niet hoeft worden uitgevoerd, maar hier wel in staat, behoort tot de categorie minderwerk. 

Om het overzicht te bewaren, beschikken aannemers vaak over een lijst met standaard meer- en minderwerk. Dit kan onder andere betrekking hebben op de draairichting van deuren, badkamertegels, keukenaanpassingen en het toevoegen van wandcontactdozen. Een voorbeeld van minderwerk is als je ervoor kiest om de keuken en/of badkamer kaal op te laten leveren.