Een huis bouwen met architect; hoe gaat dat in zijn werk?

08 maart 2022

Je hebt het plan om een huis te laten bouwen en hebt zojuist de kavel bemachtigd. Met een architect ga je het daadwerkelijke huis vormgeven. We nemen je mee in dit gehele proces, van het kiezen van een architect tot het maken van afspraken.

Welke architect kies je?
Voordat je gelijk met de eerste architect in zee gaat, zijn er een paar punten waar je op moet letten voordat je een samenwerking met de architect aangaat. Zo hebben architectenbureaus altijd een portfolio waarin voorbeelden staan van eerder ontworpen woningen en gebouwen. Deze is meestal op de website te vinden, zo niet kan je deze opvragen bij het bureau. Het is handig om door deze portfolio's te bladeren om een stijl te ontdekken, voorbeelden aan jouw architect te laten zien en om te weten welke projecten de architect allemaal kan oppakken.

Wees ook niet bang om een afspraak te maken en een vrijblijvende offerte aan te vragen, zo kan je zien of het financieel aantrekkelijk is en of je de samenwerking met de architect ziet zitten. Tijdens de afspraak kan je alvast je wensen en plannen delen en kan de architect meedenken. Zorg ook dat de architect is aangesloten bij de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus).

Wat doet de architect precies?
De werkzaamheden van de architect zijn divers en sluiten goed op elkaar aan. Zo beginnen de werkzaamheden van de architect met het stellen van vragen; over je wensen tot vragen over je budget, de grootte, wat je wilt bouwen en meer abstractere vragen. Deze abstractere vragen gaan vooral over hoe je wilt wonen, wat je belangrijk vindt aan een huis, hoe je jouw huis gebruikt en wat je mooi vindt. Dit vat de architect samen in een programma van eisen, waarna hij deze vertaalt naar een ontwerp.

Hierna worden alle wensen uitgewerkt tot een bouwkundig ontwerp en daarmee kunnen de vergunningen aangevraagd worden. Ook kan gestart worden met het zoeken naar een aannemer. Hierna zal de architect de bewaker van het ontwerp worden en daarover goed contact houden de aannemer. De architect vervult dan een adviserende en organiserende rol. De architect maakt de vertaalslag van wens naar concept en van concept naar uitvoering.

Wat spreek je met de architect af?
Heb je uiteindelijk de architect gekozen? Dan is het tijd om goede afspraken te maken, die worden vastgelegd in een contract. Daarbij is het belangrijk om te letten op een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden en de specificatie van de deelopdrachten. Een architect heeft vele deelopdrachten en het is vaak voordeliger om niet te werken met een uurtarief, maar met een vast bedrag per deelopdracht. Voorbeelden van deelopdrachten zijn onder andere voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, aanvraag vergunningen en selectie aannemer.

Het is ook belangrijk om contractueel vast te leggen wanneer de betaalmomenten zijn, deadlines voor wanneer de architect zijn werk moet opleveren en eventuele boetes voor te laat opgeleverd werk. Als laatste is het ook handig om te omschrijven wanneer je het contract met de architect kosteloos kunt ontbinden en om te vermelden dat het ontwerp gebruikt mag blijven worden bij tussentijdse ontbinding. Als je het contact op een goede manier ontwerpt, zal de architect dit ook met uw potentiele huis doen.

We wensen je heel veel plezier met het ontwerp en de bouw van jouw droomwoning!