Een hottub of buitenspa in de tuin; waar moet je op letten?

08 februari 2022

Je ziet ze steeds meer: mooie hottubs of buitenspa's waarin je zelfs in de winter heerlijk warm buiten kan zitten. Zo'n exemplaar in je tuin, dat willen we allemaal wel. Als je een exemplaar gaat aanschaffen, waar moet je dan op letten en wat zijn de mogelijkheden?

Om te beginnen zit er een verschil tussen een hottub en een buitenspa. De hottub is van origine een houten ton met warm water erin, welke verwarmd wordt door een houtkachel. Tegenwoordig is deze houten ton vaker van kunststof gemaakt. De buitenspa, ook wel jacuzzi genoemd, is een zitbad voor meerdere personen waarin luchtbubbels omhooggestuwd worden. Een buitenspa heeft geen houtkachel, maar is op elektriciteit aangesloten. Hoewel jacuzzi in de volksmond het meest gebruikte synoniem is voor een buitenspa, is het niets meer dan een Amerikaans bedrijf dat buitenbaden maakt. Door de jaren heen is het woord jacuzzi zo erg ingeburgerd, dat de naam bij menigeen bekend is.

Waar moet je op letten?
Beide vormen zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Bekijk van tevoren welke uitvoeringen er zijn en welke jouw voorkeur heeft. Ook is het belangrijk om naar de volgende punten te kijken:
- Verwarmingstijd: De verwarmingstijd verschilt veel tussen beide modellen. Een jacuzzi warmt gemiddeld 2 graden per uur op, terwijl een hottub in 1 à 2 uur volledig verwarmd is. Hierdoor hoef je niet ver van tevoren het buitenbad voor te bereiden.

- Formaat: Met hoeveel personen wil je in het bad? Er bestaan mooie tweepersoons exemplaren, maar bijvoorbeeld ook voor gezinnen en zelfs voor 10 personen. Ook de vorm speelt hierbij een rol. Voor het echte Scandinavische gevoel zijn er uiteraard de ronde hottubs, maar ze komen bijvoorbeeld ook in ovale of vierkante vorm voor.

- Verwarming: Er bestaan verschillende vormen van verwarming. Zo heb je voor de hottubs externe en interne verwarming. Bij externe verwarming staat de kachel buiten de hottub en wordt het water door de kachel geleid door middel van natuurlijke circulatie. Bij interne verwarming staat de kachel in de hottub. Voor de jacuzzi is het belangrijk om te kijken naar het stroomverbruik en de isolatie. Goed geïsoleerde modellen zijn duurder, maar op de langer termijn verbruik je minder stroom. 

- Locatie: Bedenk ook waar je de hottub of buitenspa wilt neerzetten. Indien je het buitenbad overdekt kan neerzetten, is dat erg fijn in de winter. Zet het bad ook, indien mogelijk, uit de wind. In de zomer zit je natuurlijk het liefst midden in de tuin, maar in de winter is beschutting zeker geen overbodige luxe!

De prijzen van zowel jacuzzi's en buitenspa's variëren tussen de € 2.500 en € 25.000, geheel afhankelijk van de wensen. 

Veel plezier met het kiezen van jouw model!