Dynamische energietarieven: wat is het precies?

01 juli 2022

Naast vaste en variabele energietarieven, beginnen de eerste energieleveranciers dynamische tarieven aan te bieden. Maar wat zijn die dynamische tarieven en ga je hiermee geld besparen? En gaan deze dynamische tarieven het verschil maken in de huidige energiemarkt?

Een dynamisch energietarief betekend dat het energietarief per uur en per dag verschilt. Schijnt de zon en staat er veel wind; dan zijn de tarieven laag. Maar is de vraag op het energienet hoog, bijvoorbeeld rond etenstijd, dan zullen de prijzen stijgen. Hierdoor kan je door slim om te gaan met je stroomverbruik veel geld besparen. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je juist meer betaald dan bij een vast tarief.

Het weerbericht
Het weerbericht wordt nu een stuk belangrijker als je afhankelijk bent van dynamische tarieven. In de toekomst wordt dit ook steeds belangrijker omdat het aantal windmolens en zonnepanelen alleen maar toeneemt. Dus hoe feller de zon schijnt en hoe harder de wind waait, hoe afhankelijker we van de dynamische tarieven worden. Toch wordt verwacht dat niet iedereen zal overstappen, aangezien vastigheid voor veel mensen de voorkeur zal houden. 

Geld besparen
Dynamische tarieven worden interessant zodra je spullen hebt die veel energie verbruiken of opleveren. Zo kan je die tactisch aanzetten of veel besparen bij felle zon, waardoor je veel geld kan besparen. Door bij felle zon je elektrische auto aan de lader te leggen, zal deze goedkoper opladen. Dit alles wordt aangedreven door de slimme meter die al bij veel mensen thuis hangt. Deze meter meet op kwartierbasis je verbruik en laat de huidige prijs zien. Hierdoor wordt jouw maandelijkse prijs berekend. Nu is het niet zo dat je elke maand een ander bedrag moet overmaken, maar zal je een vast voorschotbedrag betalen. Je betaalt dan dus iedere maand hetzelfde, en aan het einde van het jaar wordt het te veel of te weinig betaalde bedrag terug gestort.

Een verschil?
Gaat het dynamische energiecontract nu een verschil maken op de huidige markt? Indien je actief handelt naar de dalende en stijgende prijzen, kwam je afgelopen jaren rond de 150 euro per jaar goedkoper uit. Door de dynamische prijzen kan je ervoor zorgen dat mensen minder energie gebruiken, maar dan moet je gemotiveerd zijn om geld te besparen, want als iedereen alsnog evenveel energie blijft gebruiken, gaat het geen verschil maken.