De voordelen van nieuwbouw op een rijtje

28 september 2022

Je bent aan het oriënteren op een nieuw huis of appartement, maar je twijfelt nog of je je wilt aanmelden voor een nieuwbouwproject of liever een bestaand huis koopt. Ontdek de voordelen van nieuwbouw om te bepalen of dit aansluit bij jouw woonwensen.

In de huidige huizenmarkt is het lastig om te bepalen hoeveel je moet bieden voor bestaande bouw. Met nieuwbouw koop je een woning tegen een vaste prijs, maar dat is niet het enige voordeel van het kopen van een nieuwbouwwoning.

Onderhoudsarm
Aan een nieuwbouwwoning heb je de eerste vijf jaar nauwelijks onderhoud, omdat alles nieuw en fris is. Mochten er toch bouwkundige gebreken in deze vijf jaar naar boven komen, dan kunnen deze worden opgelost binnen de garantieregeling welke je hebt bij nieuwbouw.

Comfortabel wonen
Nieuwe woningen moeten aan veel meer eisen voldoen dan woningen welke jaren terug worden gebouwd. Zo zorgt de norm voor (geluids-)isolatie en luchtkwaliteit ervoor dat jij comfortabel woont in een nieuwbouwwoning. Daarnaast hebben nieuwbouwwoningen moderne technieken op het gebied van verwarming en koeling, zijn plafonds en deuren hoger en zijn er minimum afmetingen voor bijvoorbeeld de toiletruimte. Dat geeft net dat extra stukje comfort.

Energiezuining en duurzaam
Vooral met de huidige stijgende prijzen is een energiezuinig huis enorm welkom. Alle nieuwbouwwingen moeten gebouwd worden volgens energielabel A, door onder andere aandacht te besteden aan goede isolatie. Daarnaast wordt er steeds meer gebouwd met duurzame materialen. Ook wordt er bij de meeste nieuwbouw voor de komende jaren rekening gehouden met gasloos koken en stoken. Naast een lagere energierekening, draagt je met een nieubouwwoning bij aan een beter klimaat en een beter milieu.

Op maat
Bij een nieuwbouwwoning zorg je al vanaf het begin ervoor dat jouw woning echt jouw huis wordt. Zo kun je de keuken, badkamer en sanitair naar eigen smaak kiezen en door middel van meerwerkopties kiezen voor bijvoorbeeld een dakkapel, een aanbouw of opbouw. Op deze manier ben je niet afhankelijk van keuzes die vorige eigenaren van bestaande bouw hebben gemaakt.

Veilig
Nieuwbouwhuizen moeten voldoen aan de modernste veiligheidseisen. Zo hebben deze woningen het Politiekeurmerk Veilig Wonen door te werken met inbraakwerend hang- en sluitwerk.