De voor en nadelen van je hypotheek oversluiten

12 april 2022

De afgelopen periode is het aantal aanvragen voor het oversluiten van een hypotheek hard gestegen. Ondanks dat de hypotheekrente sinds begin dit jaar is gestegen met 1%, is dit nog steeds een lage stand. Toch sluiten veel mensen hun hypotheek over, maar waarom?

We hebben voor je op een rijtje gezet waarom je je hypotheek juist wel óf juist niet moet oversluiten.

De nadelen
De grootste reden om niet over te sluiten is de boeterente. Dit is de afkoopsom die je betaalt als je eerder van je hypotheek af wilt dan de rentevaste periode. Dit moet je betalen omdat je in principe contractbreuk pleegt bij de bank. Je hebt namelijk afgesproken tot een bepaalde datum hypotheekrente te betalen. Als je naar een andere bank gaat, je hypotheek oversluiten dus, krijgt de huidige bank die rente niet meer. Er zijn meerdere factoren die meewegen bij de berekening van de boeterente, zoals de lengte van de resterende periode, de actuele rentestand, je huidige rentepercentage, het boetevrije gedeelte en het resterende hypotheekbedrag. Er zijn online veel hulpmiddelen die je helpen bij het berekenen van dit bedrag. De hoogte van dit boetebedrag bepaalt hoe groot het nadeel is van oversluiten.

De voordelen
De voordelen daarentegen zijn kortgezegd; is het bedrag dat je door het oversluiten bespaard hoger dan de kosten die je maakt voor het oversluiten, dan is het voordeliger om over te stappen. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Zo is het belangrijk om te kijken naar hoe lang het duurt voordat je winst maakt met je overstap, de terugverdientijd. Ook is het goed om na te denken of je de boeterente bovenop je nieuwe hypotheek zet, of dat je deze los betaalt zonder investering. Het voordeel van de boeterente bovenop je nieuwe hypotheek plaatsen, is dat je dit bedrag uitsmeert over een langere periode. Wel zal hierdoor je maandelijkse rentebedrag stijgen. Een ander voordeel is dat je het rentebedrag kan vastzetten tot 30 jaar, waardoor je bij deze lage rente en de steeds stijgende inflatie meer zal besparen.

Is het niet voordelig genoeg om over te sluiten? Dan is het misschien wel voordeliger om te kijken naar het verlagen van de risico-opslag. Indien de hoogte van je hypotheek dan onder een bepaald percentage van de waarde van de woning valt, is het mogelijk dat je hypotheek percentage naar beneden gaat en je maandelijks minder hoeft te betalen. Hiervoor is meestal wel een taxatie van de woning nodig. Indien je bij de geldverstrekker navraagt of je in een lagere risicoklasse valt, kan je maandelijks meer besparen.