Checklist voor het kiezen van een dakraam

28 februari 2022

De zolder staat altijd bekend als een donkere plek. Je kan van deze plek een prachtige slaapkamer maken door een dakraam te plaatsen. Op deze manier creëer je een open ruimte met veel lichtinval. Lees voor aankoop van een dakraam onze checklist goed door!

In de wereld van de dakramen zijn tegenwoordig vele verschillende ramen te vinden. Ieder raam heeft haar voor- en nadelen, maar wat ze allemaal overeen hebben is dat ze een grote bron van daglicht zijn. Hierdoor creëer je extra leefruimte en een lichtere kamer. Maar welk raam moet je nu eigenlijk kiezen?

Uitzettuimelvenster
Een uitzettuimelvenster is het meest gebruikte dakraam. Dit raam kan je automatisch of handmatig bedienen en kantelt open naar buiten. Hierdoor laat je veel licht en lucht binnen, wat goed is voor de natuurlijke ventilatie. Het raam is gemakkelijk te bedienen.

Balkonvenster
Dit dakraam is de laatste jaren steeds populairder. Met het balkonvenster tover je je dakraam in enkele seconden om tot een heus balkon. Het bovenste deel van het raam scharniert naar boven, terwijl het onderste deel klapt naar buiten als een balkonreling, waardoor je gelijk extra beenruimte hebt. Je geniet hierdoor van een panoramisch uitzicht met veel frisse lucht en lichtinval. Het raam is uiteraard ook te openen zonder het onderste deel te openen. Vanwege het feit dat het eigenlijk een raam is, heb je geen vergunning nodig voor je eigen balkon, ideaal!

3-in-1-dakraam
Als je jouw schuine dak wilt omtoveren tot een bron van licht, is het 3-in-1-dakraam misschien wel iets voor jou! Dit dakraam bestaat namelijk uit 3 verschillende ramen in 1 montage. Deze ramen zijn apart van elkaar te bedienen en goedkoper dan 3 losse dakramen installeren. De twee buitenste ramen zijn te openen en door de slanke kozijnen komt er veel daglicht binnen.

Altijd even meten!
Vergeet niet van tevoren op te meten hoe groot jouw ideale dakraam moet worden. Vuistregel is dat de oppervlakte van het raam ongeveer 25% moet zijn van de vloeroppervlakte van de ruimte. Hierdoor bereik je maximaal wooncomfort en kan je de ideale optie kiezen om te installeren.